Visschotel uit de oven


500 gram kabeljauw, in dunne filets
24 geblancheerde amandelen, of geschaafde amandelen
3 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 kleine uien, fijngesneden
1 laurierblad
6 ontvelde tomaten, ontdaan van zaadlijsten, in blokjes gesneden
zout en peper


Voor de aardappelpuree:

6 aardappelen, gaargekookt in zout water
melk en boter
peper, zout, nootmuskaat naar smaak


Begin met het maken van de aardappelpuree.

Bak de amandelen in de olijfolie, laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier,
De geblancheerde amandelen worden fijngewreven in een vijzel, de geschaafde
amandelen kunnen zo gebruikt worden.
Doe de knoflook, uien en het laurierblad in de pan met de olijfolie waarin de
amandelen zijn gebakken en laat alles op een zacht vuurtje in ongeveer
15 minuten zacht worden.
Voeg dan de tomaten toe en laat nogmaals 10 minuten zachtjes sudderen.
Zet een derde gedeelte van dit mengsel terzijde voor gebruik als saus.
Voeg nu de amandelen toe en verwarm alles nog een paar minuten.
Verwijder het laurierblad.

Beboter een vuurvaste schaal en bedek de bodem en zijkanten met tweederde van
de aardappelpuree.
Leg er dan om beurten lagen van het gebakken groetenmengsel en de visfilets in,
te beginnen met de groenten.
Bedek alles met het restant van de aardappelpuree.
Laat de visschotel in een op 180ºC voorverwarmde oven gaar worden,
dit neemt ongeveer 40 minuten.

Warm het restant van de saus op en giet dit over de visschotel voor het opdienen.
Je kunt het gerecht ook voorzichtig omkeren op een warme schaal en als taart opdienen.
Giet dan de saus eroverheen, het ziet er spectaculair uit en is erg lekker.