Gentse waterzooi, waterzooi van kieken

Voor zes à acht personen

2 scharrelkippen
1 kalfsschenkel
3 preien
3 stengels bleekselderij
6 eierdooiers
½ l room
boter
citroensap, peper, zout
gekookte aardappelen

Trek van tevoren van de kalfsschenkel een bouillon of maak bouillon van blokjes.

Snijd de bleekselderij en het wit van de preien fijn en laat de groente smoren in boter.
Doe wat van de bouillon bij de groente, leg er dan de kippen op en voeg langzaam
genoeg bouillon toe tot de kippen onder staan.
Laat de kippen zo gaar stoven; ze zijn gaar als de poten loslaten.
Licht de kippen uit de pan en trancheer ze in mooie grote stukken.
Zeef de soep en bind deze met de eierdooiers en de room.
(ik laat meestal die heerlijke prei en selderij erin zitten)
Houd de soep eventueel warm au bain-marie, maar laat in geen geval meer koken.
Doe de stukken kip in de soep, maak af op smaak met zout en peper,
voeg naar wens wat citroensap toe.

Geef er apart gekookte aardappelen bij, die in de soep op het bord worden gelegd.