MMMMMmmmmmmmmmmmayonaise


Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn,
het is essentieel dat ze dezelfde temperatuur hebben.


3 eierdooiers van scharrelkippen
2 dl olijfolie
2 dl zonnebloemolie
azijn en/of citroensap
zout, suiker

Toevoegingen naar wens:
peper
knoflookpoeder
paprikapoeder
kerriepoeder
mosterd of tomatenketchup
fijngesnipperd sjalotje
verse bieslook
verse dille

Klop de eierdooiers los op de laagste stand van de handmixer.
Voeg al roerend (steeds op de laagste stand) in een dun straaltje
de bij elkaar gevoegde oliën toe, tot het mengsel dik genoeg is.
Voeg dan een scheutje azijn toe, ½ theelepel suiker en zout.
Proef. Dit is de basis.
Als door de toevoegingen de mayonaise wat te dun is geworden,
voeg dan weer wat olie toe, tot de gewenste dikte is bereikt.
Afhankelijk van het doel kan je nu allerlei kruiden toevoegen.

Bij frieten, schaaldieren, artisjokken, in de sla, bij gekookte mosselen….

Dit lukt altijd en is vast lekkerder dan uit een gekocht potje.