250 gram penne of een andere korte pasta
250 gram gerookte zalmsnippers
1 klein potje oranje forelleneitjes
2 sjalotjes, gepeld en gesnipperd
40 gram boter
1/8 L slagroom
2 eetlepels fijngeknipt dillegroen
zout, versgemalen peper
Voor de paddestoelenroom:
60 gram oesterzwammen of shitake
4 eetlepels room
2-3 eetlepels zure room
het groen van 10 takjes dille
eventueel wat citroensap
zout en versgemalen peper
Koop mooie verse zalmsnippers bij een goede visboer
en snijd ze in kleine stukjes.
Verwarm de boter in een ruime lage pan en smoor daarin de sjalotjes op een
laag vuur tot ze zacht en geurig zijn. (ca 12 minuten).
Voeg de zalmsnippers, room, en zout en peper naar smaak toe en verwarm het
geheel (niet te lang0.
Kook ondertussen de pasta en giet deze af als ze bijtgaar is. Bewaar eventueel
wat kookvocht om later bij de saus te voegen om deze smeuïg te maken.
Schep de pasta luchtig door de zalmmassa. Voeg de forelleneitjes toe, maak
op smaak af en verdeel de pasta over vier verwarmde diepe borden. Strooi er
fijngeknipte dille over.
Geef er apart een paddenstoelenroom bij, van tevoren
bereid door de paddenstoelen, de room, het dillegroen, zout en peper in de
foodprocessor te pureren. Voeg als laatste 2 of 3 eetlepels zure room toe.
Deze geurige, zacht-zure puree is een heerlijke frisse tegenhanger voor de
zware smaak van de warme gerookte zalm.