Gevulde kwartels in wijnbladeren

4 grote kwartels
100 gram kippengehakt
2 fijngehakte sjalotten
4 grote wijnbladeren
1 eierdooier
1 dl kippenbouillon (blokje)
¼ l room
boter
handje champignons
scheutje cognac
peper, zout, tijm

Verwarm de oven voor op 180º C.

Maak de vulling:
Fruit een sjalotje met de fijngesneden champignons, zout en peper en wat tijm.
Voeg de eierdooier, zout en peper toe aan het kippengehakt en de gesauteerde
paddenstoelen, meng alles goed door elkaar, doe er nog een scheutje cognac bij en
maak op smaak af. Pijnboompitten zijn ook lekker, bijvoorbeeld in plaats van champignons.
Vul de buikholte van de kwartels met dit mengsel, sluit met een cocktailprikker.
Bestrijk de kwartels met gesmolten boter en wikkel ze in de wijnbladeren.
Bind de bladeren vast met een touwtje, leg de kwartels in een vuurvaste ovenschaal,
leg rondom de kwartels wat klontjes boter.
Braad de kwartels in 25 à 30 minuten gaar, temper eventueel de oven halverwege als de boter te donker wordt.
Neem de kwartels uit de oven en laat ze nog even afgedekt met aluminiumfolie staan.

Fruit het tweede sjalotje met nog wat fijngehakte champignons in de boter van de kwartels lichtbruin en voeg er de bouillon aan toe, roer de room erdoor en eventueel nog een klein scheutje cognac. Maak op smaak af.

Wijnbladeren zijn in delicatessenwinkels, Turkse groentewinkels of bij de islamitische slager te koop. In plaats van wijnbladeren kun je ook koolbladeren gebruiken.

Geef bij dit gerecht aardappelpuree en een fijne groente, zoals peultjes, of dezelfde kool als voor de kwarteltjes is gebruikt.